Internet etikett - Netikett

Internet etikett - Netikett, azaz network etikett, intenet etikett

Sokan, sokszor rádöbbentek már, hogy milyen nehéz az interneten kommunikálni, s mennyire könnyű félreértelmezni egy e-mailt, annak jelentését, szándékát.

Kapcsolatok, együttműködések bomolhatnak fel miatta, viták, félreértések keletkezhetnek belőle, sőt heves indulatoktól sem mentes háborúskodások, akár egy levelezőlistán, internetes csoportban, egy közösség "füle hallatára" is.

Gyanítom, hogy mindez ugyanarról a tőről fakad: a mindennapjainkban sem tudunk viselkedni, nem csak a neten. Míg az élőszavas beszélgetésnél gesztikulálunk, hangsúlyozunk, a hatást azonnal észlelve korrigálni tudjuk, addig mindez leírva egészen más hatást kelt, mintegy felerősítve a gyenge fogalmazókészségünket, a mások iránti tolerancia hiányát.

Sokan csupán értetlenségből, de azonnal a támadva védekezéssel reagálnak, gondolkodás helyett. Nem tudunk viselkedni, ám a lehetőség a tanulásra ezen a területen is adott.

Az etikett egy iránymutatás számunkra: hol, kivel, hogyan viselkedjünk, mit engedhetünk meg magunknak és mit nem célszerű. Az etikett netes megfelelője a netikett (netiquette), amely leírja hogy az egyes internetes kapcsolatoknál milyen szituációban, hogyan helyes viselkednünk, mit tehetünk ha valaki megsérti a netes közösségi szabályokat, hogyan tudjuk mindezt kezelni, minden résztvevő megelégedésére.

A netikett tehát mankót jelenthetne értetlenségünkben, s mint minden információ, úgy a netikett is, fellelhető az interneten. A netikettből, ezen írás elkészítéséhez, azon szabályhoz igyekeztem tartani magamat, miszerint a netikettben sem találunk egyetlen felkiáltó jelet sem :-)

Egy biztos: a netikett alkalmazásából, vagy nem alkalmazásából származó következményekért senki sem vállalja a felelősséget, ám a netes viselkedés következményeit kinek-kinek magának kell vállalnia. Ezért érdemes ismerni a netikettet. A Google 220 000 találatot hozott a "netikett" szóra :-), próbáld csak ki:-) Ajánlom a magyar netikett-t: "egy-egynek kommunikáció, amibe a levelezés és a talk (beszélgetés) foglaltatik benne; egy-sokaknak kommunikáció, amely alatt a Usenet-et és a levelezési listákat értjük; és az információs szolgáltatások: ftp, WWW, gopher, MUD, MOO, IRC"

Utoljára módosítva: 
2021. április 14. 11:02
Hírlevelek: 
Kapcsolódó írások: