Mi van az URL-ben?

GevaPC Tudástár: 
Mi van az url-ben?

Mi is valójában az URL, mi van az url-ben és mit lássak meg benne, ha például nem a bankom kéri hogy kattintsak egy URL-n és adjam meg a jelszavamat? Ezekre a kérdésekre ad választ ez az írás.

Link és URL fogalmak

Először is definiáljuk a fogalmat, mert ide fogunk visszatérni a válaszok megfogalmazásánál.

Ez a definíció jól jöhet ECDL vizsgára készülve, de egyéb kérdéses helyzetekben is, pl bankfiókunknál jó ha tisztában vagyunk mi szokott annak URL-jében szerepelni, nehogy adathalász email-ben kattintsunk egy idegen címre!

URL fogalma

URL = Uniform Resource Locator angol szavak kezdőbetűje, magyarra fordítva Egységes Erőforrás Helye :-)

Legyen az bármi is, az url az interneten elfoglalt címet jelenti. Olyan mint a lakcímünk a Földön. Az interneten nem emberek címe van az url-ben, hanem bármely tartalomé, tárgyé. Pl a pelenka URL-jén megtalálhatók a csecsemők és kisgyermekek gondozásához nélkülözhetetlen pelenka variációkat. Így néz ki ez az url: https://www.alza.hu/maxi/pelenkak/18855801.htm

 • az URL elején lévő karaktersor, ami az internetre utal: https://www.alza.hu/maxi/pelenkak/18855801.htm
  pl.: a www. utal az internet web részére, http vagy https a netre - ezeket a karaktereket többnyire nem is szükséges beírni a böngésző címsorába, hiszen a böngésző mindenképpen a neten fogja keresni az általunk begépelt címet. Böngésző alatt azokat az alkalmazásokat, programokat értjük, amelyek kimondottan az internet bejárására, felkeresésére alkalmasak. Konkrét URL példánkban ez most a https és a www is jelen van.

Domain név az url-ben

 • az URL-ben az első szimplán megjelenő tört vonalig, az imént részletezett bevezető karaktereket követően, a domain név helyezkedik el:
  https://www.alza.hu/maxi/pelenkak/18855801.htm
  A domain név általában egy honlap kezdő címe, amely egy újabb internetes tartományszűkítést jelent, azaz a net egy kisebb részét, ahogy a posta címben a helység név is vagy a helységen belül az utca, házszám
  • a domain név pont utáni része, a ponttól jobbra lévő karakterek, az interneten elsődleges tartomány meghatározó része. Két-, vagy több karaktere a net egy tartományát határozza meg
   Ilyen lehet a földrajzi országot meghatározó végződés, pl a .hu Magyarországot jelenti, a .at Ausztriát. Konkrét példánkban a .hu tehát Magyarországra utal, a címzett tartalom - az URL - magyarországi tartalomra mutat.
  • A 3 karakteres végződések más jellegű tartományt jelentenek, pl a .org szervezetet, a .com vállalkozást jelent, tehát ezek a végződések az internetet más tartományokra osztják fel.
  • a domain név pont előtti része - a pont utáni résszel meghatározott internetes tartományon belül -, teljesen egyedi. Azaz ez azt jelenti a konkrét példánknál maradva, hogy alza.hu egyedi a magyarországi domain-k között, ám lehet más országon belül is az alza a domain név eleje, de akkor az országot jelölő résznek kell másnak lennie, pl alza.at

Az URL domain név utáni részében

Az URL-ben a domain név utáni rész már a honlapon belüli tartalom címét határozza meg.

Példánkat folytatva és megjelölve benne a domain utáni részt, amely a honlapon belüli tartalmat címez meg: https://www.alza.hu/maxi/pelenkak/18855801.htm

Legyünk bárhol a Földön, ha a böngészőbe megadjuk a teljes url-t, akkor egy és ugyanazon netes címre megy és mutatja a tartalmát.

A link más valami?

A link nem ugyanaz?

A link hivatkozás más tartalmakra, helyekre. Szokás hiperhivatkozásnak is nevezni.

Nem feltétlenül kapcsolódik a nethez, bár ott is használatban van, amikor a tartalmakat összeláncoljuk ezen hivatkozások segítségével.

 • A link kapcsolatot valósít meg, összeköt tartalmakat, legyenek azok az interneten vagy egy dokumentumban, munkafüzetben.
 • A linket megvalósíthatja egy szövegrész(anchor text), kép, egyéb objektum is.
 • A link által megvalósított kapcsolatot, a kapcsolt ’objektum’ kattintással érhető el.

 

Az URL link? A link URL?

Összegezve a leírtakat, az URL egy internetes cím, a link egy kapcsolat.

 • Lehet link az url, mivel netes kapcsolat megvalósítója.
 • A link nem feltétlenül URL. …bár meglehet, kapcsolatot valósít meg
Utoljára módosítva: 
2021. december 17. 09:55