Mi az URL?

GevaPC Tudástár: 
URL - mi is ez?

Mindenki, aki internetezik, találkozott már URL-el, hiszen minden weboldalnak van. Enélkül nem lehetne internetezni és nem tudnánk a weboldalakat felkeresni. Miért fontos ismerni az URL jelentését? Miért hasznos és mi az, amit még feltétlen tudni kell róla?

Ebben a cikkben az URL fogalmához köthető legfontosabb információkról lesz szó.

Az URL jelentése

Az URL egy mozaikszó, ami angolul ezt jelenti: Uniform Resource Locator, vagyis Egységes Erőforrás Helye. Ez nem túl barátságos kifejezés, és lehet, hogy nem is érthető. Nézzük másképpen.

A legegyszerűbben megfogalmazva, az URL jelentése a weboldal, webshop címe, vagyis az, ahogyan az oldalunk megtalálható lesz a keresőben.

Ezt többféleképpen is értelmezhetjük. Egyrészt az interneten az URL lesz az, ami az otthonunknak a posta címe. Másrészt, a jó URL-t a kereső szeretni fogja, és ezért könnyebben megmutatja másoknak is. Ehhez azért be kell tartani néhány alapvető tanácsot.

A szó szerinti jelentésén túl, az URL az, amit beírunk a böngésző sávba, amikor egy oldalt meg akarunk nyitni. Ilyen például a https://seoacegedert.hu/havi-dijas-keresooptimalizalas/
A domain név és az adott aloldalra vonatkozó elnevezést tartalmazza. Tartalmazhatja még a hozzá tartozó kategória elnevezését is, ha beletesszük.

Hogyan használjuk az URL-t?

Azonban ritkán keresünk oldalcím alapján, igaz? Leginkább szavakat írunk a keresőbe, és a találati listából mazsolázunk. Ezért fontos, hogy az URL jól legyen kitalálva, és az egész weboldalon, vagyis az aloldalakon, a termékoldalakon és blogbejegyzéseken át, mindenhol jól legyen megtervezve és egységes legyen az URL szerkezete. Vagyis legyen keresőbarát. Mert a Google algoritmus szempontok alapján sorol előre a találati listán, és az egyik legfontosabb szempont az URL cím, beállítás, egységes szerkezet.

Az URL beállítása

Az URL megfelelő beállításával nem csak a keresőt segítjük, hanem az oldal látogatói is könnyebben fognak tájékozódni.

Az URL szerkezete biztosítja, hogy egy adott weboldal megtalálható, könnyen feltérképezhető és bejárható legyen. Ezért érdemes az URL szerkezetet mindig ugyanabban a sorrendben összerakni.

Az URL-ek lehetnek dinamikusak és statikusak. A különbség az, hogy a statikus URL nem változik, addig a dinamikus URL alkalmanként generálódik, különböző paraméterek alapján. Ilyen, amikor rákattintunk egy akciós hirdetésre, és az URL értelmetlen betű és számkombinációkból álló lesz.

A kereső miatt is javasolt a statikus url használata, és az oldal látogatói is könnyebben megjegyzik, értelmezik az oldalunk tartalmát.

Egy másik értelmezés szerint pedig egy URL lehet abszolút, amikor benne van a domain neve, és relatív, amikor nem tartalmazza azt.

Mit tartalmazhat az URL?

Ha egy aloldalt szeretnénk a keresőben jó helyen látni, akkor olvasható karaktereket tartalmazzon. Tehát normál betűk, számok ékezet és nagybetű nélkül. Érdemes kötőjelet használni.

Hol található az URL?

GevaPC URL a böngésző címsorában

Az URL a böngésző címsorában található. Ezen kívül a keresőben, a találati listán jelenik meg.

És minden linkelt tartalom alapja az URL, még akkor is, ha nem úgy tűnik.

Fontos! Keresőoptimalizálási szempontok miatt minden oldal, aloldal, bejegyzés címe legyen az URL, vagy legalább egy része (a kulcsszó).

Fontos az is, hogy a blogbejegyzések URL címe is átgondolt, és könnyen megjegyezhető legyen.

 

Összegezve

Az URL az a cím, ahol megtaláljuk adott weboldalt, blogbejegyzést, terméket. Ezért a beállítás nagyon fontos szempont a keresőoptimalizálásban.

Ezen kívül, az URL segíti a weboldal látogatóit a tájékozódásban és a vásárlásban, ezért fontos, hogy átgondolt struktúra és egységes szerkezet alapján legyen beállítva minden URL.

szerző: Ferge Balázs webáruház SEO szakértő

Utoljára módosítva: 
2020. május 04. 13:40