Táblázatkezelés

Szia! Szeretném a sagítségedet kérni! Elakadtam a 31. feladat 4. és 5.részfeladatnál.(Több tippem is lenne, de nem tudom eldönteni, melyik a jó???)Előre is köszi a segítséget! Kingus

Kérdezze +: 

Excel 31. feladat -

4. pontjában tulajdonképpen törölni kell a B oszlop korábbi értékeit, számokat, s helyette egy képettel kell kiszámoltatni az éves összeget, amelyet a TÉTEL és az ÖSSZEG szorzata ad.
A B3-ba beviendő képlet: =E3*F3 , amelyet másolni kell a B29 celláig.

 az 5. pontjánál a feladathoz képlettel kell megviszgálni az ÖSSZEG értékét és ha az nagyobb, mint az ÖSSZEG -ek átlaga, vagyis a B3:B29 tartomány celláinak átlaga, akkor az ÖSSZEG 80% -át kell a képletnek kiiratnia, egyébként pedig semmit. Ez a semmi az alábbi képletben a szóköz lesz :-)

- tehát egy feltétel teljesülésétől függően két érték egyikét kell kiiratni. Ez tipikusan a HA() fügvénnyel oldható meg, csupán az bonyolítja el, hogy a feltétel megadásához be kell szúrni egy másik függvényt is, nevezetesen az ÁTLAG() függvényt.
A J3 cellába beviendő képlet: =HA(F3>ÁTLAG($F$3:$F$29);F3*0,8;" ")
A képletet másolni kell a J29-ig, ezért a vizsgálandó tartományt abszolút hivatkozással kell megadni a képletben, s mivel az átlaggal minden sorban az aktuális sor cellájával hasonlítjuk, ezért az marad relatív hivatkozás.

A megoldás munkafüzetét (Megold-31.xls) az Excel Súgó könyv Vizsgafeladatok fejezetéhez csatoltam,
Hajrá Kingus, jó tanulást, üdv Geva

Köszi a jó gondolatokat, sokat segítettél, még zargatni foglak, nem adom fel! (Előbb- vagy utóbb menni fog ez!?) Köszi, Kingus