Mennyi egy weboldal ára?

GevaPC Tudástár: 
Mennyi egy weboldal ára? Hogyan számoljuk ki egy weboldal árát?

Egy weboldal ára sok mindentől függ. Egyáltalán nem könnyű meghatározni, hogy mennyi az annyi, ha a végeredményre gondolunk. Hiszen, a mai világon gyakorlatilag nincs két egyforma weboldal. Teljesen eltérhetnek kialakításukban, funkcionalitásban, kinézetben, designben egyaránt.

Annak érdekében, hogy tisztán láthassuk a kérdésre a választ, szerettük volna ezt a rövid eduláló tartalmat létrehozni.

A weboldal motorja és a weboldal ára

Sokféle weboldal motor létezik manapság. Milyenekre gondolhatunk itt többek között? Például ott van a WordPress, amit mindenki jól ismer. Aztán, vannak egyéb tartalomkezelők is, ezeknek nagy része akár saját fejlesztésű. (jelen honlap motorja Drupal - Geva megj.)

Minél fejlettebb funkcionálisan a motor, annál többe kerül a végösszeg.

Mik azok, amelyek reálisan alakítják a weboldalak árait?

Nézzük hát, hogy mik azok a tényezők, amit tényleg meghatározóak, ha egy weboldal árazásáról van szó.

Design

A design nagyon fontos szempont. Egy elavult arculatú sablonból készített weboldalért senki nem szeretne sokat fizetni. Egy modern sablon ára pedig akár 20-30 ezer forint is lehet. Amennyiben egyedi design alapon szeretnénk a weboldalt elkészíteni, akkor akár 100 ezer forinttal is többe kerülhet a végösszeg.

Funkcionalitás

Csupán egy egyszerű weboldalra lenne szükség, ami bemutatja a szolgáltatásokat, akár egy egyszerű képgaléria? Vagy pedig egy komoly, komplex rendszerre, ami bonyolult, és összetett üzleti logikával bír? Egyáltalán nem mindegy!

Gondoljunk csak egy webshop szerű weboldalra. Egy egyszerű webáruház ára 220.000 Ft-tól indul a hazai piacon. Míg egy komolyabb, összetettebb webáruház akár tízmillió forintba is kerülhet.

Gyorsaság

Mennyire fontos, hogy a weboldal gyors legyen? Egy lassú weboldalt senki nem szeret böngészni. És egy lassú weboldallal egyáltalán nem biztos, hogy fogunk tudni eladni bármit is.

Határidő

Mennyi idő alatt kellene elkészíteni a komplett munkát? Az, hogy végül mennyibe fog kerülni a weboldal, nagyban függ a határidőtől is. Ha egy hónapon belül lenne esedékes az átadás, akkor az ár természetesen alacsonyabb lesz. Ha egy hét lenne az egész munkára, akkor akár 20-30%-os felárral is számolhatunk.

Mennyi a weboldal ára? Mennyi a végösszeg mégis?

Egy céges weboldal ára a hazai piacon nagyjából 200-300 ezer forint között mozog. Buttó és nettó árakról leginkább akkor beszélhetünk, ha az ügynökség, akit megbízunk a munkával, ÁFA-t számol fel nekünk. Ekkor az elkészíési költség 27%-al magasabb lesz, mint elsőre gondolhattuk volna.

A cikk megírására Viharos Ottót, a Gremmédia.hu ügyvezetőjét kértük fel.

Utoljára módosítva: 
2021. június 08. 12:25