Mi az előnye egy igazán jó használt laptopnak?

GevaPC Tudástár: 
Használt laptop, használt monitor

Ma már mindenkinek szüksége van számítógépre a munkájához. Miközben az okoseszközök és az okostelefonok széles körben teret hódítanak maguknak, elengedhetetlen, hogy egy hétköznapi ember rendelkezzen egy számítógéppel, legyen az asztali gép vagy laptop.

De mégis mi az oka annak, hogy a legtöbben laptopokra, vagy használt laptopokra szavaznak? Miért egyértelmű, hogy jó döntés számítógépet, laptopot használtan vásárolni, még akkor is, ha egyfajta kockázat fennáll, mert használt készüléket veszünk?

Cikkünkben arra a kérdésre keressük a választ, hogy pontosan mik az előnyei, hátrányai és kockázatai egy használt laptopnak. Látni fogjuk, hogy érdemes beruházni egy használt laptopra és választ kapunk arra, hogy miért. Lássuk az érveket és szempontokat!

Mennyi egy használt laptop ára?

Az ár az igények komplexitásának függvényében kalkulálható. Milyen teljesítményre lenne szükségünk? Ez leginkább annak a függvényében dől el, hogy mire szeretnénk a gépet használni.

Ha szimulációra vagy videó vágásra, akkor jó eséllyel egy bivalyerős készülékre lesz szükségünk. Amennyiben csupán csetelni szeretnénk rajta, vagy megnézni egy jó filmet, akkor valószínűleg elég lesz egy gyengébb teljesítményű PC is. Ha nem vagyunk biztosan a dolgunkban, akkor kérjük ki egy szakértő véleményét.

Egy használtan vásárolt laptop ára általában 50.000-300.000 Ft között mozog, míg egy vadonatúj gép 170-900.000 Ft között. Ebből azért érezhető, hogy jócskán van árkülönbség.

Hány hónapig kaphatunk garanciát?

A garancia mindig az üzlettől függ. A legjobb üzletek és online áruházak általában legalább fél év garanciával rendelkeznek, míg a legrosszabbak csak egy hónapnyit adnak.

Mennyire használt a vásárolt laptop?

Nem minden gép azonos használati időtartamon, és használati intenzitáson esett keresztül. Természetesen kérjük ki az eladó válaszát, mikor vásárolni szeretnénk – így azt is látni fogjuk, hogy az adott PC, laptop hogyan és mennyit volt használva korábban. Azok a gépek a legjobbak, amelyeket már egy éve használtak, hiszen ezek biztos, hogy le vannak tesztelve, de még nem voltak annyira igénybe véve.

Valóban rosszabbak a használt laptopok?

A legtöbb ember erre a kérdésre bizonyosan nemmel válaszolna, miután vásárolt egy használt laptopot. Miért? Azért, mert a remek garanciális feltételek mellett szinte elenyésző arányban fordul elő olyan, hogy egy laptop teljesen tönkre megy, vagy használhatatlan lesz. A legtöbb vásárló úgy gondolja, hogy ez egy remek döntés volt: hiszen az ár töredékéért kapták meg gyakorlatilag ugyanazt a minőséget. Beleértve a monitort is. Egy remek példa erre: https://hasznaltlaptop.eu/hasznalt-monitor

Gyakori az elégedettségi garancia a használt termékekre?

A legtöbb jó webáruház minden bizonnyal. Miért? Mert nem jelent komoly feltételt. Ez segít a marketingben, és nagyon ritka, hogy valaki elégedetlen legyen egy használt laptoppal, ha korábban alaposan ellenőrizte. Ezért a legtöbb használt laptop eladó elégedettségi garanciát vállal a termékeire.

Igaz, hogy egy használt laptop néhány hét után tönkre megy?

Sokan úgy vélik, hogy a használt laptop egyenlő a selejt minőséggel. Nagyon sok ember úgy gondolja, hogy a kereskedő üzletet csinál abból, hogy rossz minőségű használt gépeket árul: hiszen, olyasmit akar nekünk eladni, ami használhatatlan, és nem jó igazából semmire. De tényleg igaz ez? Valójában nem!

Az, hogy egy laptop mennyi ideig fog működni, az nagyon nagy mértékben megjósolható a webáruház garanciális feltételeiből, illetve annak hírnevéből.

Hiszen, gondoljunk csak bele: egyetlen webáruház tulajdonos sem fog mondjuk egy éves garanciát adni, ha a terméke használhatatlan, vagy rossz minőségű. Azok a laptop áruházak, melyek csupán egy hónap garanciát adnak a termékekre, általában megbízhatatlanok - hiszen nem mernek garanciát vállalni azokra. A legtöbb webáruház korrekt az ügyfeleivel szemben, és kiváló minőségű laptopot forgalmaz. Nagyon ritkán találkozni olyan szakemberrel, aki direkt az ügyfelei lehúzására játszana, vagy nem értene ahhoz, amit csinál. A használtan megvásárolt laptopok nagy része ugyanúgy kiváló minőségű.

Ugyanaz a szabadság van a kiegészítők területén?

Nem csupán a vadonatúj laptopok láthatók el kiegészítőkkel. A használt gépeket is kérhetjük ugyanúgy bővített RAM-mal, vagy erősebb processzorral. A gépek összeállítása teljes mértékben a megrendelő igényeinek megfelelően történik. Így, kijelenthető, hogy pontosan azt a gépet fogjuk megkapni, melyet megálmodtunk – még akkor is, ha alapból nem azokkal a funkciókkal volt kiegészítve.

Melyek a legnépszerűbb laptopok?

Nagyon sok laptopmárka kapható a piacon, az ember azt sem tudja, hová nézzen. Vannak nagyon ismertek, és kevésbé népszerűek. A legismertebbek közül szerettünk volna összeállítani egy rövid listát nektek.

Fujitsu laptop. A cég már az 1935 -es években is létezett, eleinte nem ezzel foglalkoztak, majd a laptopok gyártása lett a fő profiljuk. A 2000 -es évek elején váltak ismertté.

Lenovo laptop. A Lenovo Group Limited által gyártott laptopok már 1981 -ben piacra kerültek, és azóta sok változáson és fejlesztésen mentek keresztül. A kompakt és strapabíró számítógépek rendkívül tartósak és népszerűek.

HP Laptop. A HP (Hewlett-Packard) nem csupán a laptopgyártásban számít hihetetlenül ismertnek, hanem a nyomtatógyártásban is. Ma már a legnagyobb ismert IT vállalat világszerte. Kezdetben nem a laptopgyártás adta a fő profiljukat, mára viszont erről igazán híresek.

Miképpen válasszuk ki a megfelelő laptopot?

Az, hogy mi alapján érdemes választani, sok tényező függvénye. Milyen teljesítményre lenne szükségünk? Mennyire fontos a masszivitás? Mennyire használt számítógépre lenne szükségünk? Ezek mind-mind nagyon fontos szempontok és tényezők, amiket igenis szem előtt kell tartanunk. Aranyszabály: ne spóroljunk az árakon. Hiszen, a megvásárolt laptopot éveken keresztül használni fogjuk nap mint nap, és rengeteg időnkbe fog kerülni, ha egy lassabb gépet veszünk.

Végszó

A laptop vásárlás nem könnyű, és soha nem is volt az. Habár elsőre talán nem gondolnánk így, de egy használt géppel pontosan ugyanolyan jól járhatunk, mint egy vadonatújjal: ráadásul úgy, hogy minimális kockázatot vállalunk, ha jól választunk. Ne féljünk hát használt laptopot venni!

Utoljára módosítva: 
2021. augusztus 07. 00:34