NAGYBETŰKKEL, érzelmekkel

GevaPC Tudástár: 

computer smileycomputer smileyMire gondolsz amikor csupa nagybetűkkel írt szöveget látsz? (ott valamit nagyon erősen és erőszakosan nyomatnak?) esetleg jobb a kérdés úgy: mit érzel amikor csupa nagybetűs szöveget olvasol? (behúzod a nyakad és inkább már állnál is tovább?) ...valami nincs rendben... A nagybetűs szöveg akkor hat rád abszolút nyomasztóan, ha azt személyesen neked írják, pl egy e-mailben. A netikett szerint kiabálást, üvöltözést jelent a nagybetűkkel írt szöveg. Olyan ember ír csupa nagybetűkkel aki üvöltve mondaná a mondandóját a való világban, s írásban így tudja az üvöltést kifejezni.

Smiley

Megtapasztalhattad már, hogy virtuális környezetben az írott szöveggel nagyon nehéz kifejezni érzelmeket, emiatt nagyon könnyű egy kommunikációt vakvágányra terelni, s hogy mindez ne következzen be csak akkor írj csupa nagybetűkkel ha tényleg üvöltenél a dühtől.

Rögtön hozzáteszem, hogy ezt nyilvánosan, pl egy fórumon vagy levelezőlistán szinte tilos is, mert könnyen sérted mások jóérzését, izlését, ezért tartózkodj tőle. Az érzelmek írásban történő kifejezésére találták ki a smiley jeleket is :-)

1982-ben Scott E. Fahlman, a Carnegie Mellon Egyetem professzora volt az első, aki a kettőspont, a kötőjel és a zárójel segítségével a világon először horizontális vigyorgó fejet írt egy levélben.

Először főként komolytalan dolgok jelölésére alkalmazta, ami eleinte csak a számítástechnikához értő személyek körében, majd az egész világon elterjedt. Ha bővebben szeretnél olvasni erről a témáról, vagy bővítenéd smiley 'szókincsedet', akkor látogass el a Wikipédiába, kb 200 smiley jellel ismerkedhetsz meg. Ezek között rengeteg a továbbfejlesztett jel, ám az elmondható hogy roppant kifejező tud lenni egyik-másik smiley :-) Mára már a legkülönbözőbb, és látványosnál látványosabb grafikák, animációk árnyalják a smiley útját. Íme a kedvenc emoticonokból néhány:

Meglepődő smileynevető smileySweet-angel smileysmiley tristefrappe-mouche smiley

Ezeket az emoticonokat, képfájlokból bármikor beszúrhatjuk ám azért a billentyűzet mindig kézre áll, tudjuk a legfontosabb smiley-kat, ne legyünk híján az érzelmeknek írás közben sem :-)

Utoljára módosítva: 
2020. március 15. 00:08
Hírlevelek: