NAGYBETŰKKEL, érzelmekkel

GevaPC Tudástár: 

computer smileycomputer smileyMire gondolsz amikor csupa nagybetűkkel írt szöveget látsz? (ott valamit nagyon erősen és erőszakosan nyomatnak?)

esetleg jobb a kérdés úgy: mit érzel amikor csupa nagybetűs szöveget olvasol? (behúzod a nyakad és inkább már állnál is tovább?) ...valami nincs rendben...

A nagybetűs szöveg akkor hat rád abszolút nyomasztóan, ha azt személyesen neked írják, pl egy e-mailben. A netikett szerint kiabálást, üvöltözést jelent a nagybetűkkel írt szöveg. Olyan ember ír csupa nagybetűkkel aki üvöltve mondaná a mondandóját a való világban, s írásban így tudja az üvöltést kifejezni.

Sajnos könnyen jön egyeseknek a durva megszólalás, körültekintés nélküli megnyilvánulás, a neten. Te ne legyél ilyen, tudj róla, hogy a csupa nagybetűs formázás egy durva megnyilvánulás, kivételes és ritka esetben használd. Légy vele körültekintő.

Smiley

Megtapasztalhattad már, hogy virtuális környezetben az írott szöveggel nagyon nehéz kifejezni érzelmeket, emiatt nagyon könnyű egy kommunikációt vakvágányra terelni, s hogy mindez ne következzen be csak akkor írj csupa nagybetűkkel ha tényleg üvöltenél a dühtől.

Rögtön hozzáteszem, hogy ezt nyilvánosan, pl egy fórumon vagy levelezőlistán szinte tilos is, mert könnyen sérted mások jóérzését, izlését, ezért tartózkodj tőle. Az érzelmek írásban történő kifejezésére találták ki a smiley jeleket is :-)

1982-ben Scott E. Fahlman, a Carnegie Mellon Egyetem professzora volt az első, aki a kettőspont, a kötőjel és a zárójel segítségével a világon először horizontális vigyorgó fejet írt egy levélben.

Először főként komolytalan dolgok jelölésére alkalmazta, ami eleinte csak a számítástechnikához értő személyek körében, majd az egész világon elterjedt. Ha bővebben szeretnél olvasni erről a témáról, vagy bővítenéd smiley 'szókincsedet', akkor látogass el a Wikipédiába, kb 200 smiley jellel ismerkedhetsz meg. Ezek között rengeteg a továbbfejlesztett jel, ám az elmondható hogy roppant kifejező tud lenni egyik-másik smiley :-) Mára már a legkülönbözőbb, és látványosnál látványosabb grafikák, animációk árnyalják a smiley útját. Íme a kedvenc emoticonokból néhány:

Meglepődő smileynevető smileySweet-angel smileysmiley tristefrappe-mouche smiley

Ezeket az emoticonokat, képfájlokból bármikor beszúrhatjuk ám azért a billentyűzet mindig kézre áll, tudjuk a legfontosabb smiley-kat, ne legyünk híján az érzelmeknek írás közben sem :-)

Utoljára módosítva: 
2021. április 02. 09:44