A QR kód 4 oldala

GevaPC Tudástár: 
QR kód gevapc.hu url-l, fotó: Pixabay.com

QR kód generálása, használata, előnye és egyáltalán mire jó?! Ha eddig nem ismerted, akkor a leírás alapján már Te is QR kód fan leszel. Holnap meg főleg!

A Qr kód tartalma

Kód a javából, megjelenése kép fájl! A QR-kód kétdimenziós vonalkód, pontkód.

A bevezető fotón pl egy Qr kód képe látható a mobiltelefon képernyőjén. Ebbe a https://gevapc.hu/ url van kódolva.

A kódolás egyértelmű, azaz a lekódolt információ visszafejthető. Nem, nem emberi szem számára készült! Egy- a dekódolásra - azaz visszafejtésre - megtanított program tudja olvasni és közvetíteni a tartalmát felénk.

Miért nem az információt olvassa? Tudná azt is, hiszen a szkennelés és karkater felismerés régi történet már. A Qr kódból nyert információ tovább fűzhető, más szolgáltatással

A fenti példát alapul véve: a qr kódot beolvasva, a https://gevapc.hu url nem csak leolvasható, hanem egyetlen kattintással meg is nyitható, internet kapcsolat persze kell hozzá. A Qr kódba kódolt telefonszám azonnal hívható, postai címmel a térképen megjeleníthető a hely, stb..

A QR kódot egyre több webshop is beveti. Előnye, hogy a mobilonról egy vásárlás, annak fizetése pikk-pakk elvégezhető. Nyilván a QR kód a termék árát, termékkódját, számlaszámot kell tartalmaznia. Egy klasszikus online webshopban - mint pl a Mybutor.hu Ülőgarnitúrák - a termékhez megjelenítik az árat. Így egyetlen fizetési módot tesznek csak lehetővé, kizárva azokat, akik QR kóddal fizetnének.

Ezek a szolgáltatások az okos telefonhoz, mobilhoz kapcsolódnak. A Qr kód olvasók mobil applikációk.

Nagy vonalakban Ez a QR kód. Lépjünk tovább és generáljunk egyet!

QR kód generálása, készítése - az 1. oldal

Míg a Qr kód olvasók mobil applikációk - azaz mobilon működik, hiszen kamerára van szükség a tényleges olvasáshoz -, addig a generálás bármely gépről elvégezhetjük.

A Qr kód generátorok többnyire online elérhető felület. Űrlapokon bekért információkat kódolnak le. A végeredmény letölthető jpg png formátumban, de a kevésbé ismert SVG képfájl formátumban is.

Egy kód egy típusú információt tud hordozni. Ha linket kódol, akkor ott már nem igen fér el más információ! Ettől persze összetettebb információ/adat is kódolható, pl névjegy, amely több adatból áll. Úgy mint név, telefonszám, email,

...a kódolandó adatoktól függően kell keresnünk QR generátort. Így hívják azokat az űrlapokat, amelyek képesek előállítani a qr kódot.

Írd be a Google keresőjébe a qr kód generátor keresőszót és már kapod is a listát.

Ilyen qr kód generátorokat kapsz a listán:
QR kód generátor, típus választás
Típust kell választanod! A választott típustól függően viheted be az adatokat a megnyíló űrlap mezőibe.

A kitöltéssel párhuzamosan készül a kódolás, ennek megfelelően változik a QR kód képe.

Amikor készen vagy, válassz letöltési típust és már használhatod is a friss kódot, azaz képet.

Hova és hogyan teheted a QR kódodat? - a 2. oldal

Bárhol használhatod, ahol és ahogyan egy kép fájlt lehet.

Kinyomtathatod a QR kódot

A QR kód mehet plakátra, papír alapú újságba, névjegy kártyára, nyomtatott dokumentációba, ... ha szükséges az átalakítása is ugyan úgy mehet, mint bármely képfájllal.

Fontos, hogy a méretezésnél a minőség ne romoljon el, hogy olvasható maradjon. Ehhez a legjobb ha SVG típusú képfájlként töltöd le a QR kódgenerátortól. Az SVG fájl mérete minőségromlás nélkül méretezhető. . Ezt a fájl formátumot a komolyabb képszerkesztők, kiadványszerkesztők kezelni tudják.

Webhelyre, online dokumentumokba elegendő a jpg vagy png fájlformátum is.

QR kód olvasók - 3. oldal

A mobilra szükség van hozzá egy olvasó programra, applikációra. Válogathatsz belőlük, van szép számban, ingyenesen.

 1. tölts le egy QR kód olvasót a mobilodra!
 2. Indítsd el az applikációt, amikor egy QR kód kerül eléd. A formájáról rá fogsz ismerni, még akkor is ha netán színes, különleges formája, kerete van a kódnak. Nem ritkaság, hogy a céges kódnál megjelenik a logo is. Te magad is könnyedén rálelhetsz olyan QR kód generátorra, amellyel a csupasz fekete-fehér kódot lecserélheted színesre, adhatsz keretet-, feliratot hozzá.
  Színes-, keretes QR kódok, ugye szépek? forrás qr-code-generator.com színes QR kódok :-)
 3. Az olvasó applikáció aktivizálja a kamerát, vagy neked kell azt az applikációból indítani. Fogd be a kódot és amint sikerült, az olvasó már le is olvassa és karakteresen megjeleníti a kód tartalmát.
  A kód akár egy számítógép monitorán, akár egy plakáton vagy névjegykártyán olvasható is.
 4. Ha olyan a beolvasott információ, akkor az olvasóval el is tudsz indítani a mobilodon. Pl ha egy url-t olvastál le éppen, akkor egy kattintással meg is nyithatod azt a mobilod böngészőjében. Ha egy postai címet olvastál le, akkor megjelenítheted azt egy térképen, térkép alkalmazásban. Ha egy termék árát olvasod le, akkor mindjárt fizethetsz is, ...

Azonnali fizetés QR kóddal - 4. oldal

Március 2-tól azonnali fizetés lehetséges utalással, ennek előszeleként már 2019-ben megjelentek a QR kódok webshopokban.

 • A QR-kód kétdimenziós vonalkód (pontkód), amely tartalmazhatja a fizető félnek, vagy a kedvezményezett félnek a fizetés lebonyolításához szükséges adatait (név, cím, bankszámlaszám, dátum), így jelentősen felgyorsítható a fizetés, hiszen nem kell az adatokat minden egyes alkalommal kitölteni. A QR-kódnak köszönhetően a hibalehetőség is minimálisra csökken.
  Az MNB QR kód útmutatója
 • az azonnali utalást/fizetést megelőzően még bankkártyára történt, az azonnali fizetési rendszer indulását követően - március 2-tól - már a bankszámlával lehetséges.
  A Simplepay fizetési rendszert használó webshopoknál, fizetésnél, választhatják a QR kóddal történő fizetést.
  (csak kiegészítésként írom le, hogy ha egyszer létrehozol egy Simple fiókot, akkor azt bármely webshopban használhatod bejelentkezve, ahol rendelkezésre áll a Simple fizetési lehetőség)
 • az OTP Bank is alkalmazza a QR kódot fizetéshez, ennek pár mobil képét láthatod alább:
  OTP SmartBank sikeres fizetés, egy-két képernyő a mobilos fizetésről - forrás OTP Bank
 • Csekkbefizetés QR-kóddal (iCsekk) a Magyar Postán iCSekk QR kóddal: a csekken nyomtatva a befizetéshez szükséges adatokkal a QR kód. Használatához letölthető egy applikáció, amely a QR kód beolvasásától a fizetésig, kényelmessé teszi a csekk befizetését. Alább a videón a posta útmutatója az iCsekk applikáció letöltéséhez és használatához

 • NE feledj a biztonságra gondolni! Mindent kövess el, hogy ezt a gyors és könnyű  fizetséi lehetőséget biztonságban tudd használni.

Plussz egy oldal a QR kódokhoz - előnyök

 • gyors és könnyű használhatóság - csak néhány kattintás egy-egy folyamat,
 • hibátlan információ átadás lehetősége - gépelés és bevitel nélkül tudunk továbblépni, a beolvasott információról újabb funkciókat végrehajtani. Nincs hiba lehetőség, automatikusan történik,
 • sokoldalú a fehasználhatósága,
Utoljára módosítva: 
2021. június 10. 22:52