Képernyő billentyűzet

GevaPC Tudástár: 

Képernyő billentyűzet - virtuális billentyűzet - a kényelmes és gyors használathoz:

Vista képernyő billentyűzet
Hogyan vehető elő az egérrel kezelhető billentyűzet a bevitelhez? és mikor jön ez jókor? - erre igyekszik választ adni ez az írás, olvasd tovább... Nem új a lehetőség Windows operációs rendszer alatt, csupán mi feledkeztünk meg róla, mi akik nem használjuk folyamatosan.

Mire jó a virtuális képernyő billentyűzet

 • Használata előnyös lehet mindazoknak akik átmenetileg vagy állandó állapotként csak egyik kezüket tudják használni. A képernyő billentyűzetet egérrel lehet használni, s a lenyomva tartható billentyűk kattintással benyomva maradnak, s egy újabb kattintásra kiengednek.
 • Idegen gépen, ha végképpen elkerülhetetlen érzékeny adatokat megadni, pl.: jelszót kell megadni a netes bankfiókunkhoz, akkor erről a billentyűről bevíve kicselezhetjük az adott gépen futó képprogramokat.
 • amikor egyébként is a képernyőn dolgozunk, akkor ne kelljen a billentyűzetre váltani szemmel-kézzel :-)
 • ha olyan gépen dolgozunk, amelyen nem láthatók a jelölések. Lekoptak a feliratok, netán pl egy eredetileg orosz billentyűzettel szeretnénk bevinni magyar szöveget :-) Ez utóbbi példa kissé faramucinak tűnik, de még sem légből kapott példa. Mint az jól tudott, a billentyűzetről nem azokat a karaktereket visszük be a számítógépen, amelyek rá vannak írva az egyes billentyűkre! A billentyűzet mögé képzelj el egy kódtérképet - minden billentyű alatt egy-egy kód. Ezt a kód térképet tudjuk váltani, így egy váltással akár az orosz karaktereket is le tudjuk cserélni magyar karakterekre.
  A képernyő billentyűzet mindig az aktuálisan bevihető karakterekkel mutatja az egész billentyűzetet. Így meglepetés nem érhet bennünket vele, próbáld csak ki.
 • Jó megoldás a billentyűkombinációk alkalmazásához is. Bármilyen okból is, a több billentyű egymás után történő lenyomása és nyomvatartása bizony sokaknak problémás, ezen is segít a képernyőbillentyűzet. Ha a Shift, Ctrl, Alt gombra kattitasz a virtuális billentyűzenet pl, akkor az 'lenyomva' marad, hiszen ezek az elsődlegesen használt billentyűk a billentyűkombinációkhoz.

Hogyan vedd elő?

 • Windows Vista Start menüjében a keresés mezőbe írd be: OSK majd enter, s máris látnod kell a fenti mellékelt képen is látható virtuális billentyűt.
 • Windows XP alatt a Start menü Futtatás... mezőjébe irandó be az OSK
 • Windows 10-ben elég a keresőmezőbe beírni az OSK és már meg is van a képernyő billentyűzet. Megjelenése az aktuális beállításoktól függ

A képernyő billentyűzet( vagy virtuális-):

 • egy külön ablakban jelenik meg - ahogy az egy tisztességes alkalmazáshoz illik.
 • Az Asztalon mindig legfelül van, míg nem teszed le - minimalizálod - a Tálcára.
 • A bezárása nem lehet gond a jobb felső sarokból a bezárás gombbal, hiszen aktivizálása esetén minden ablak felett van, úgymond kéznél van.

Ajánlom kipróbálni, s akár csak a biztonság kedvéért is használatba venni.
(Frissítve:2020.02.03)

Utoljára módosítva: 
2020. március 07. 01:06