Podcast készítés 1x1

Podcast készítés 1x1 - podcast appok

Podcast készítés és követés, azaz podcasting, ám először pontosítsunk. Nézzük meg mivel és hogyan készíthető. Szükséged lehet rá, mint vállalkozó, weboldal tulajdonos, blogger, virtuális asszisztens(VA).

Mi a Podcast?

A Podcast fogalma az IPod és a broadcast szavakból keletkezett. Az angol broadcast szó közvetítést jelent és egyáltalán nem kötődik az IPod készülékhez.

Podcast = hang-, videó- és más média állomány, pl MP3. Podcastok készítése és az interneten való közzététele alatt értjük a podcastingolást, de az is podcastingol, aki feliratkozott egy podcast sorozatra és hallgatja, mint egy műsort. Igen, hallgatja főként, többnyire ezek az adások egy-egy beszélgetés, hangfelvétel. A felvétel elkészítéséhez mikrofonra szükség van, ám az induláshoz elég ha pl az Alza mikrofon kínálatából is az egyszerűbbet választod, mindjárt írom mi a fontos itt.

Megjegyzés: A videó formátumban készült podcast = vodcast elnevezéssel bír.

Lentebb egy hangfelvételt osztottam meg veled, androidos mobillal készítettem, az első próbálkozásomat ebben a témában.

Podcast készítés és hallgatás alkalmazások, applikációk

A podcastingoláshoz nem feltétel az IPod készülék, csak a fogalom kialakulásában játszott szerepet.

A podcast egy fájl és mint egy bármely fájl, le is tölthető számítógépre, okos mobilra, karórára, táblagépre, hordozható lejátszóra, …

Applikációk a podcast lejátszásához, azaz podcastingoláshoz

Podcast kezelő programmal, applikációval letölthetők és lejátszhatók a podcastok. Továbbmásolhatók vele hordozható készülékekre. Egy ilyen alkalmazás pl. a Podcasts néven ismert-, Apple és iOS rendszerek alá.

Ingyenes és fizetős applikációkat is találhatsz a neten. Egy ingyenes lelőhely lehet a Google Play. Az androidos készülékemen pl a Google Podcasts appot használom a feliratkozásaim követésére, a podcastok letöltéséhez és hallgatásához.

Ha a podcast videóra készült, akkor annak lejátszására pl a megszokott videó lejátszód is megteszi.

Podcast készítés alkalmazások, appok a podcastingoláshoz

Láttad már a köztársasági elnökünk Áder János Kék bolygó adásainak valamelyik epizódját? Te is készíthetsz a saját témádban ilyen sorozatot. Kell hozzá egy hangrögzítő alkalmazás vagy applikáció. Az alábbiakat kell tudnia ennek a hangfelvevő szoftvernek:

  • Hangfelvétel elkészítésére, bármely audio típusban. Ha más formátumra lenne szükséged, akkor jöhet egy konvertáló program.
  • Feltöltés gyűjtőportálra, ahonnét aztán majd akár a weboldaladba is beágyazhatod. Az alkalmazások, a legjobb esetben, összekapcsolhatók a gyűjtőhellyel, így nem kell a feltöltésre túl sok időt töltened, mert felvétel után már indulhat is a feltöltés.
  • Leírást adhatsz hozzá, beillesztheted a podcast listádra

További részleteket lehetne még sorolni, ám ez a legfontosabb. Gyakorlatilag egy podcast felvételt készítő applikáció mindezt gond nélkül tudja. Ha a dolgodat szeretnéd egyszerűsíteni, akkor a következő fejezet neked szól + megoldást ad a felvételhez is.

(így néz ki a SoundCloud-ra feltöltött és megosztott podcast)

Podcast gyűjtő-, megosztó helyek

A saját hangfelvételedet akár közvetlenül is használhatod a weboldaladon, amelyhez fel sem kell töltened más tárhelyre, gyűjtőhelyre. Egyszerűen hangfelvételként kell kezelni: kell hozzá egy tartalom mező, amelybe fel tudod tölteni a hangfelvétel fájlt. Az MP3 lejátszásához elég integrálni a html5 lejátszót.

Miért gondolkodj inkább a gyűjtőhelyre történő feltöltésre?

  • Podcasting – azaz több-, témájában összefüggő hangfelvételek összefűzésével már nem kell külön fejlesztés, egyszerűen megoldható
  • A feliratozás lehetősége szintén nem a Te gondod, a hallgatóság tud róla dönteni.
  • Egy népszerű gyűjtőportálon megjelenni a podcast-tal csak jól jöhet a weboldaladnak. Ha oda belinkeled a hangfelvétel beágyazásának url-jét, akkor tudod növelni a forgalmat a weboldaladon is.

A podcast gyűjtő- és megosztó helyek azért is jók, mert kínálnak neked podcast felvételéhez applikációt, alkalmazást is. Ráadásul ezen applikációkat könnyű összekapcsolni a megosztó helyeddel, így a feltöltés sem jelent nagy feladatot.

Csak egy podcast gyűjtő helyet említenék: SoundCloud maga ajánlja saját-, ugyanezen néven elérhető felvevő applikációját – nos, ez a legjobb megoldás a podcast készítéséhez.

Megjegyzés: ha videóra vennéd fel a beszélgetést, a podcastodat, akkor a jó öreg YouTube továbbra is a barátod, töltsd fel oda. A jól ismert funkciókkal működik a megosztás és minden kapcsolódó lehetőség, mint pl a videó csatornához történő csatlakozás, feliratkozás.

Eszközök a podcast készítéséhez

Egy mikrofon feltétlenül kell és elég is. Feltételezem, hangkártya van a gépedben, hangot kezel a mobilod :-) A mobilodra mikrofon természetesen nem is kell, ha a minősége megfelelő :-)

Kezdd a podcast készítést egy egyszerű mikrofonnal a számítógépeden, laptopodon, ez egy kis befektetés. Ha olyan témában podcastingolsz, amelynek a témája megköveteli a minőségi tiszta hangot, akkor a sikeres próbákat követően jöhet egy jobb minőségű mikrofon is.

Összegezve

A podcast készítés egyszerű és az eszköz igénye sem extra. A podcastok nagy előnye, hogy nem kell leragadnod mellé, mint egy videónál történik. A hangfelvétel hallgatása közben haladhatsz más teendőiddel a gépeden vagy körülötte. Nem kell tartani közben a mobilodat, … Ügyfeleid és partnereid is jó néven fogják venni, ha így osztasz meg információt, azaz podcast készítésbe fogsz.

Keress fel egy hanganyag/podcast megosztást lehetővé tevő gyűjtőhelyet. Vedd át a felvétel elkészítésére szolgáltó applikációt és már készülhet is a podcast.

Sikeres podcastingolást a témádban. Geva

podcast: 
Podcast felvétel, próba
Utoljára módosítva: 
2021. szeptember 29. 10:52