Kiskapitális formázás

Kiskapitalis-, nagybetűs szövegformázás
Szerző: 
Geva

Kiskapitális - angolul small caps - egy megjelenésében szép formázás. A kiskapitális betűstílus kiemel és rátereli a figyelmet az ezzel megformázott szövegrészre. A szövegformázás lényege, hogy a mondandónkat írásban könnyedébben megértessük az olvasóinkkal.

A kiskapitális érdekes kombinációja a nagybetűknek, megértéséhez ajánlom kipróbálni az alább leírtakat. 
Megjegyzés: a kiskapitális a word szövegszerkesztőben kerül illusztrálásra, ám nem csak ezen szövegszerkesztőnek a formázási lehetőségét jelenti. Ms utalás a későbbiekben a Microsoftra, mint gyártóra utal.

Kiskapitális nem egyenlő a csupa nagybetűs szöveggel

Formázhatjuk a szövegrészt csupa nagybetűsre is - a beviteltől függetlenül -, ám ez nem kiskapitális. Ez valamikor régen, az írógépen készült szövegeknél egy remek kiemelés volt, ám az internet korában ennek speciális jelentése van.

A netikett - amióta internet az internet - megmondja, hogy ez üvöltözést, kiabálást jelent. Nem lehet az erőszak a szándék, amikor szövegrészek kiemelése, hangsúlyozása a fontos. Az erőszak, amit sugároz a csupa nagybetűs szövegrész, az nem szövegformázás.

A nagybetűsre formázott szövegrész minden egyes karaktere nagybetűs, magasságukat illetően egyformák. Pontosan olyan nagyok, mint amikor a billentyűzetről nagy betűt viszünk be a szövegbe, pl a mondat első karaktereként.

Kiskapitális formázás, így néz ki

Praktikusan vigyél be a szövegszerkesztő programba - pl Ms Word doksiba - egy nagyobb szövegrészt

 • A szöveg bevitelétől függeltenül, amikor kiskapitálisra formázzuk a szövegrészt, akkor minden egyes karakter nagybetűs lesz - eddig ugyanaz mint a nagybetűs formázás;
 • a kiskapitálisra formázott szövegrész karakterei méretüket tekintve nem feltétlenül egyformák:
  a bevitelnél nagybetűvel bevitt karakterek nagyobbak-, magasabbak, mint a kisbetűsként bevitt karakterek nagybetűi,
 • a kiskapitális formázásban magasabbként megjelenő karakter mérete-, magassága ugyanakkora, mint amikor formázás nélkül viszünk a szövegbe nagybetűt.
 • a korábban bevitt kisbetűk helyén megjelenő nagybetűk magassága kisebb, mint a nagybetűsként bevitt-, kiskapitálisra megformázott betűk mérete.
 • ha a kiskapitálisra formázott szövegrész minden egyes karakterét kisbetűsként vittük be - vagy csupa nagybetűkkel -, akkor a kiskapitálisra formázott szöveg megjelenése ugyanaz, mintha nagybetűsre formáztuk volna.
 • a kiskapitális formázás betűstílus, betű formázás, így ehhez ki kell jelölnünk a formázni kívánt szövegrészt (csak emlékeztetésül: a másik formázási stílus a bekezdés formázás, ehhez elegendő ha a szövegkurzus a bekezdésben van). Nem minden szövegszerkesztő képes kiskapitális formázására, a Microsoft Office csomagban elérhető Word program képes rá, a legelső verziójától kezdve :-)

Ezzel tehát leírtuk hogyan kell kinéznie a kiskapitális betűstílussal formázott szövegrésznek, nézzük hogyan kell a kiskapitális formázást elvégeznünk. Következzen a kiskapitális beállítása.

Kiskapitális formázás

Ahogy a szövegszerkesztésnél szokásos, bevisszük a szöveget. A mondatokat nagy kezdőbetűvel kezdve és minden továbbit a helyesírás szabályai szerint. Amikor készen vagyunk jöhet a szöveg formázása: az egész dokumentumra érvényes beállításokkal, majd címsorok, bekezdések, ...a végén jöhet az egyes szövegrészek kiemelése, formázása. Itt kerül sor a kiskapitális formázásra:
(a leírásban Ms Word programot használok)

 • jelöljük ki a formázni kívánt szövegrészt.
  Ha ebben szükséged lenne segítségre, akkor a GevaPC Tudástár szövegszerkesztés részében találhatsz segítséget, a kijelölést Mozgás, kijelölés a szövegben írásban találsz;
 • a kijelölt szövegrészen jobb egérgombbal kattintva, a megjelenő gyorsmenüből válasszuk ki a Betűtípus menüpontot - régebbi verzióknál még karakterformázásnak-, betűformázásnak tüntették fel. Szövegszerkesztő verziójától függetlenül, a gyorsmenüben megtalálod a betűformázást. Az alábbi párbeszédablakban kattintható be a kiskapitális formázás:
 • egy másik szövegrész formázzunk meg nagybetűsre, ugyanezzel a fentebbi műveletsorral, csak most a Nagybetűs jelölőnégyzetet jelöljük meg.
  Az alábbi képen - képszerkesztő programmal - húztam vízszintes vonalat a kiskapitális kisebb nagybetűihez, hogy látszódjék miről írtam a különbözőségeknél:
  Kiskapitális és nagybetűs méret különbségek

Ahogy ezt a két formázást egymás mellett látjuk - főleg ha ugyanazon szövegen tesszük -, jól látszik a különbség és minden bizonnyal egy életre megértjük a kiskapitális formázást :-)

Ha mégsem szeretnél vele bajlódni, akkor alább a mellékletből letöltheted az általam készített szemléltető dokumentumot.

Kiskapitális billentyűkombináció, gyorsbillentyű

Sajnos nincs ehhez az egyébként is két lépéses formázáshoz gyorsbillentyű: először ki kell jelölni a formázni kívánt szövegrészt, majd jöhetne egy billentyű kombináció vagy ikon

Szeretem ezt a word kiskapitális betűstílust, ezért próbálkoztam gyorsítani a formázást, saját ikon készítéssel:

 • A Word eszköztárárát szívesen használom saját ikonok elhelyezésére. Az elsősorban egérrel dolgozók számára - hozzám hasonlóan - ez egy frappáns megoldás lehet, lehetne. Ám ahogyan pl a félkövér formázást ikonnal lehet használni, úgy a kiskapitális beállítására sincs lehetőség. A betűtípus párbeszédablak(a fentebbi képen látható) elővételéhez lehetne ikont-, gombot felrakni, erre viszont felesleges:
  - A Kezdő lap Betűtípus panel jobb alsó sarkában van egy apró ikon, amellyel elővehető a párbeszédablak. Minden betűformázás elevégezhető erről, így a kiskapitális formázás is. Az ikon pozícióját mutatom az alábbi képen:

  Betűtípus párbeszédablak gyors megnyitására szolgáló ikon pozíciója
 • Billentyűkombináció a kiskapitális betűstílus beállítására egyszerűen nincsen.
  • Ha kijelölsz egy szövegrészt - vagy egy szó elé viszed a szövegkurzort -, akkor a Shift + F3 billentyűkombinációval válthatsz betűformázást, de a kiskapitális ezek között nincs.
   A billentyűkombináció kipróbálásához vigyél be pl egy keresztnevet, amit nagybetűvel kezdesz, majd legyen a szövegkurzor közvetlenül a szó előtt, vagy benne. Egyetlen szóhoz tehát nem kell kijelölés a betűformázáshoz sem.
  • Ha a már kiskapitálisra megformázott szövegrészt kijelölve használod az iménti billentyűkombinációt, akkor a váltások között visszaállíthatod azt, válthatsz a csupa nagybetűs-, majd csupa kisbetűs között.
   • A csupa kisbetűs formázás - kiskapitálisra formázott szövegrész esetében - csupa nagybetűt jelent, ahol a nagybetűk mérete a kiskapitális kisebb nagybetűs szövegrész méretével-, azaz magasságának felel meg.
   • A csupa nagybetűs formázás a kiskapitális kezdő-, a többinél magasabb méretét jelenti.

Kiskapitális szumma

Kiskapitális jelentése: értelmezésében betűformázást jelent.

Kiskapitálist ugyanúgy, ahogy egyéb betűstílus beállítást, betűformázást végzünk: CSAK ezt a speciális formázást kell választanunk.

 • Betűformázás párbeszédablak, jelölőnégyzettel. Előhívhatod az eszköztárról vagy a gyorsmenüből.

Kiskapitális megjelenése: minden más formázástól különbözik, a bevitt szöveg kisbetű-, nagybetű bevitelétől függ

 • a kiskapitális formázástól kisbetűből is nagybetű lesz, csak méretében kisebb, mint a nagybetűként bevitt karakter mérete

Érdemes használatba venni, hiszen ez egy újabb lehetőség a szövegrészek kiemeléséhez, az írott szövegrész kiemeléséhez. Olvasóink szeretni fogják!

Váljék kedves egészségedre és jutalmazd meg magadat egy játékkal, régóta nagy kedvencem a Online sudoku játék! Kérdezz alább! oszd meg ismerőseid felé is, ők is érthessék, tudhassák a kiskapitális szövegformázást :-) köszönöm

 

CsatolmányMéret
Fájl Kiskapitális formázás, teszt doku13.2 KB
GevaPC Tudástár: 
Hírlevelek: