Fordítás a neten

Nyelvismeret nélkül is olvashatunk a weben, s mivel elég nyelvet sosem tudhatunk - szükségessé válhat szótár, fordító alkalmazása. Nyelvet tanulók, munkájukhoz információt keresők gyakran szembesülnek - no nem az internet korlátaival, sokkal inkább saját nyelvtudásuk korlátaival. Még ha ismerünk is egy-két idegen nyelvet, akkor is előfordulhat, hogy olyan nyelvterületre kell információ után mennünk, amelyet sajna nem ismerünk. Ekkor jönnek szóba a fordító honlapok, vagy honlap fordítók. Nézzük, milyen támogatásokat találunk fordításhoz! Az alább ajánlott honlapok mindegyike törekszik teljes körű nyelvi szolgáltatást nyújtani, s az említett szolgáltatások ingyenesen vehetők igénybe csupán egy böngésző segítségével.

Szavak, kiejtés, mondatok fordítása - Szótárak + egyéb nyelvi szolgáltatások

Nagyon sok kritika érte már a sztaki szótárt, ám a magyar nyelvi oldallal rendelkező szótárak közül mégis ez a leginkább használt a neten, ami nem is csoda. Nagy múltra visszatekintő csapat tapasztalata jelenik meg a tartalmában. Az bármikor, szótártól függetlenül előfordulhat, hogy a még tapasztalatlan, a nyelvet éppen tanuló embert 'rossz útra viszi' :-) Lássuk optimistán az előnyeit: Sztaki szótár
 • Német, angol, francia, olasz, holland és lengyel nyelvi lehetőségek
 • A keresésnél opciók adhatók meg: kis- és nagybetű, szó elejei, teljes szó megegyezés, ...
 • Kérni lehet a jelnyelvi jelek megjelenítését és a kiejtést is, így a nyelvet tanulók, szóban munkájuk során kommunikálók a kiejtést is gyakorolhatják, megtanulhatják.
 • Szóra történő keresés eredményében nem csak a megadott szó jelentése/jelentései kerülnek a listába, de előkerülnek a szó szerkezetek is, amelyek jól rávilágítanak az adott szó széleskörű alkalmazására is.
 • Ez tényleg egy szótár, s mondatok, netán egész honlapok fordítására nincs lehetőség.
Webfordítás Ez a weboldal ingyenes nyelvészeti szolgáltatásokat nyújt, az egyes szolgáltatások a nyitóoldalról, az egyes füleken kattintva érhetők el. Az internetes keresések eredménye azonnal lefordítható a kereső gombbal. A mondatelemzővel vizsgálható a mondatok szerkezete.
 • 'szövegfordító' - On-line szótáraik: angol, német és szinonimaszótárak. A MorphoWord minősége tesztelhető a szövegfordítóval
 • 'mondatelemző' Nem csak szavakra, hanem mondatokra is tudunk fordítást kérni és mondatelemzéseket is lehet végeztetni.
 • weblapfordító' Honlapok tartalmát fordíttathatjuk, s a weblapfordítóval angol és magyar weboldalak fordíthatók magyarra és vissza! A lefordított oldal eredeti megjelenésével, dizájnjával jelenik meg, az alkalmazott szótár teljességétől függően, maradhatnak fordítatlan szavak, szövegrészek.
 • 'keresés' Egy Google-keresőbe integrált MetaMorpho webfordító­szolgáltatás működik. Az internetes keresések eredménye azonnal lefordítható a kereső gombbal.
A Webfordítás honlaphoz eljuthatsz innét a GevaPC honlapról is, a jobboldalon található, Webfordítás címet kapott blokkból :-)

Honlap fordítók + egyéb nyelvi szolgáltatások

A honlap fordítók a megadott URL tartalmát fordítják le számunkra az adott nyelvről az általunk-, a lehetőségek közül választott, nyelvre. Ez sok szempontból kényelmes, hiszen nem kell szavanként, mondatonként fordítani, együtt láthatjuk az oldal tartalmát a kért nyelven. Lássuk a Google nyújtotta lehetőséget Google Translate
 • Angol nyelvre és angol nyelvről tud fordítani honlapokat: arab, kínai, francia, német, olasz, koreai, japán, orosz és portugál nyelvekre, nyelvekről. Bevihetjük a fordítandó szöveget egy beviteli mezőbe, s kiválasztva a fordítás nyelvét, már kapjuk is a fordítást. Honlapok fordítását ugyanitt, ahol a tetszőleges szöveg fordítását is kérhetjük, a 'Text and Web' fül alatt. (ez a lap jelenik meg a fenti linkben megadott nyitóoldalon) A fordítandó honlap URL-jét kell megadni és a fordítás nyelvét.
 • A megadott honlap címéről úgy fordít, hogy a honlap stílusában, megjelenésében mutatja meg a lefordított honlapot, így azt eredeti környezetében tudjuk értelmezni, anélkül, hogy lapozgatnunk kéne a böngésző ablakai között.
 • A Google Translate fordítás lehetőséget nyújt arra is, hogy a weben pl angolul megadott szóra keressünk rá más nyelvi terület honlapjai között, s azt angolul olvashassuk. Hasznos lehet pl egy kiküldetés vagy nyaralás előtt tájékozódni az adott országról, s mindezt nyelvi korlát nélkül, angol nyelvtudás birtokában. A szolgáltatás, a jelzett nyitóoldalról, a 'Translated Search' fül alatt található.
 • A szótárt, amelyben szavakat fordíthatunk, a 'Dictionary' fül alatt találjuk.
 • A magyar nyelv nincs még a választhatók között! Reméljük, hogy a bővítés minél előbb eljut ebbe a stádiumba, s a magyar nyelvű oldalak is elérhetők lesznek a teljes neten, s a világ különböző nyelvén íródott honlapokat is olvashatjuk magyarul :-)
A szótár és fordító oldalak sora folytatható lenne még, a felsoroltakat ajánlom, magam is ezeket használom. A fordítások hitelességét nem tudom felmérni, ám számomra, mint legtöbbünknek, az a fontos, hogy információt tudjak gyűjteni, tanulni tudjak, s ha éppen spanyol nyelven található egy értékes oldal, akkor ne legyek megfosztva ettől, pusztán azért, mert csak magyarul és angolul tudok :-) Ui.: Magyarul is fordít a Google 2009.04.11. Geva
Utoljára módosítva: 
2017. június 17. 22:43
Hírlevelek: