Gmail levelezés extrákkal

Gmail levelezés extrákkal, gmail fiók

Gmail levelezésAz írás apropóját az adja, hogy a Google mindenki számára elérhetővé tette a levelezőrendszerét a Google mailt, a Gmail-t.

Az évek óta meghívásos alapon bővülő, béta verziójú Gmail, február 7-től meghívó nélkül, a neten másutt szokásos módon igénybe vehető, nyitható levelező-, Gmail-fiók. A legfrissebb felmérések arról szólnak, hogy a mail-ezés mára már nem csupán az üzenetváltásról szól. Az e-mail-ek fontos információkat hordoznak, s a mail fiókban további plussz adatokat és információkat tárolnak a felhasználók.
Ezen bevezető tükrében lássuk mit nyújt a Gmail fiók:

Gmail levelezés fiók szolgáltatásai (a legfontosabbak)

 • 2 820 Mb a jelenlegi (07.02.22) méret, amely az elmúlt évek során nőtt fokozatosan ilyen hatalmas méretűre. Nagyon sok levél és egyéb elfér benne. Én 2005 novembere óta használom, azóta közel 5 000 mail került ide (spammek nélkül :-)), s mindez a fiók 19%-os foglaltságát jelenti :-)
  2020.03: a Gmail mérete - pontosabban a tárhely, amelyben a Gmail is helyet kapott, 15 Gigásra nőtt, nekem mostanában kellett takarítanom - elsősorban a nagy méretű mellékletek miatt - majdnem betelt) A mail-ek rendszerezett tárolását a következő lehetőségek támogatják:
   
  • Google keresőmotorja, a fiókban történő keresésekhez
  • Címkék a mail-ek igény szerinti csoportosításához. A levelezőprogramok mappájához képest a Gmail címke több csoportba sorolását is lehetővé teszi, ugyanazon mail-leknek. Címkék szerint egy kattintással együtt jeleníthetők meg a mail-ek.
  • Archiválás: az érintett levelek változatlan megjelenéssel, ugyanúgy elérhetők.
  • Szűrők segítségével automatizálható a "címkézés" ráadásul.
  • A Címtárból kiválasztva egy partnert, azonnal elérhetővé válnak a tárolt adatok és a tőle érkezett összes mail, a küldött válaszokkal egyetemben.
  • Párbeszédszerűen együtt jelennek meg a kapcsolódó mail-ek, így könnyű követni egy-egy, akár többszörös mail-váltást is.
    
 • Spam szűrés, igen magas szinten. Az elmúlt több mint egyéves gmail-es pályafutásom alatt alig-alig fordult elő, hogy a beérkezett üzenetek közül nekem kellett volna mail-t átrakni a Spam mappába, ahol tárolódnak a spammek. A Spam mappa beállítás szerint, automatikusan ürítésre kerül, de bármikor üríthető egyetlen kattintással, átvizsgálás után is.
   
 • Vírusos levelek sosem kerülnek a fiókba. A gyanús levelekről értesítést kap a felhasználó egy-két adattal egyetemben, amelyekből maga döntheti el, hogy kéri vagy nem kéri.
   
 • Gtalk azonnali üzenetváltó integrálásra került a levelező fiókba. Ez azt jelenti, hogy:
  • Elég bejelentkeznem a mail-fiókomba webes felületen, s itt azonnal láthatom partnereimet és az online állapotukat. Nem kell a gépemre telepíteni magát a csetelő programot, amit aztán természetesen csak a saját gépemről tudnék használni, a fiókba beépített módon bárhonnét elérhetők a partnerek
  • Az offline partnerek számára hangos üzenet küldhető, amely természetesen a mail fiókban tárolódik
  • A Gmail fiókban tárolódnak a beszélgetések is, így ezek is bármikor, bárhonnét elérhetők.
    
 • További, a levelező fiókban tárolható információk:
  • Képek, elérhetőségi adatok a levelező partnerekről, amelyek gyorsan és korrektül kereshetőek is egyben. Versenytársakról szerzett információk, statisztikai adatok, feljegyzések, emlékeztetők, ...
  • A Gmail felhasználó extra szolgáltatásokat vehet igénybe a Google-tól, pl domain fiókját áthozhatja a Gmail-be :-), saját, parntereivel megosztható naptárat, munkafüzetet, s a sor felsorolhatatlanul hosszúúúúúúúúúúúú :-)

A fiókot létrehozni innét lehet, s további információk is olvashatóak itt erről az ingyenes szolgáltatásról, s mindez magyar nyelven.

Gmail levelezés, nem elhanyagolható "apróság"

A Gmailt használva feltűnhetett, hogy nincsenek nagy, villogó, célzatlan hirdetések. Ez azért van így, mert csak kis méretű, szöveges hirdetéseket jelenítenek meg, melyeket számítógépek válogatnak, hogy kapcsolódjanak az éppen megtekintett levélhez. Magába a levélbe egyáltalán nem kerülnek hirdetések :-) A tartalom aktualizálva, linkekkel kiegészítve alább: 2020.03.06

Utoljára módosítva: 
2020. március 06. 16:16

Hozzászólások

Lehetőség van a céges levelezést is Gmail alkalmazással intézni. Ez esetben plusz fícsörök is elérhetők, pl céges domain használata, saját logó kirakása, stb.