Google keresés I.

GevaPC Tudástár: 
A keresés a neten mára már majd teljes egészében a Google kereső motor használatát jelenti. Vannak természetesen más kereső gépek is, de bőségesen elegendő a lehető legjobb találatokhoz ha egyet jól tudunk kezelni. Google - egyszerűen kezelhető és gyors kereső a szabadalmaztatott PageRank technológiának révén. Magyar nyelvű oldala a www.google.hu
Mit kereshetünk?
A funkiókat a Google logója alatt találjuk, s a keresésünktől függően, egy kattintással válthatunk át a megfelelő részre. A mellékelt ábrán (rákattintva nagyobb méretben és egy külön ablakban nyílik meg), és a kereső alapértelmezett megjelenése szerint is, a webkeresést teszi lehetővé.
  • Webkeresés a legfontosabb keresési funkciója, amellyel az érintett témához kapcsolódó honlapokat, dokumentumokat kutathatjuk fel. Nem csak a html dokumentumokat, hanem más típusú fájlokra is indíthatunk innét keresést, lásd alább!
  • Képek keresése A keresés eredményeként különböző formátumú képeket kapunk, a találat helyét megjelenító linkkel egyetemben. A képek kezelését illetően fontos tudnunk, hogy mind a fotók, mind pedig rajzok szerzői jogvédelmet élveznek, ezért ezek használatára vonatkozó szabályokról tájékozódjunk az adott honlapon. Csak arra használhatjuk őket, amelyre a honlap tulajdonosa felhatalmaz bennünket.
  • Csoportok A Google csoportoknál teszi lehetővé a keresést. Ezek a csoportok valamely téma köré szerveződtek, s ha ezek között nem találnánk a keresett témát, úgy magunk is indíthatunk egy csoportot. Remek lehetőség a részvétel a csoportok beszélgetéseiben, mind szakmai, mindpedig egyéb témákban.
  • Címtár Google címtára, amely állandó fejlesztés alatt áll, weboldalak ezreit tartja nyilván, s mindezt kategorizálva. Alapértelmezett módon, kategória megnyitása nélkül, a keresést az összes kategóriára indíthatjuk el, de keresést folytathatunk a kategóriákon, alkategóriákon belül is.
A kereséshez:
kereső- másként kulcsszót, szavakat kell megadnunk a Google keresőmezőjébe, mielőtt a Keresés gombra kattintva elindítjuk azt. A sikeres találati lista ezen kulcsszavak megadásán múlik. Ha túl nagyszámú találatot ér el a kereső motor, akkor minden bizonnyal vannak a talált oldalak között számunkra érdektelenek is, esetleg teljesen mást talál számunkra, mint amire a keresés indításakor gondoltunk. Adjuk meg tehát pontosabban a keresést, hogy aztán a Google is az elgondolásunknak megfelelő találati listát szolgáltassa! Érdemes bevetni az alábbi trükköket:
  • Egyetlen egy keresőszó megadásával hosszú eredménylistát kapunk, s közöttük számunkra használhatatlan is akad bőven, végignézni a teljes listát senki sem nézi végig, csupán az első egy-két oldalát, azaz 10-20 linket. Gondoljunk pl arra, amikor orgona (hangszer) fotóját szeretnénk és csak azt írjuk be: orgona. Az orgona virág fotói is itt lesznek a találatok között, és még igaza is van a Google-nak, hiszen ez is orgona, az is :-) Hidak szóra kapunk 483 000 magyar nyelvű találatot.
  • Ha több szót írunk be a keresőmezőbe, nagyobb pontosságú találati listát kapunk. Minden olyan oldalt kilistáz számunkra, amelyben mindkét szó előfordul, s az olyanokat is amelyben a keresett szavak közül egy, vagy egy-két szó előfordul. A kulcsszavakat az oldlak címében, tartalmi részében, képek leíró szövegében keresi. Pl.: Budapest hídjai-ra kapunk 11 000 találatot.
  • Szócsoportok megadása: amennyiben több keresőszót idézőjelben adunk meg, ezt jelenti a szócsoport megadása, akkor nagyobb pontosságú találatra számíthatunk. Azokat az oldalakat szolgáltatja az eredménylistában, amelyekben pontosan az a szócsoport szerepel, amelyet az idézőjelek között megadtunk. Lényegesen rövidebb is lehet a lista, amelyet azonban érdemes alaposabban végignézni. "Budapest hídjai"-ra kapunk összesen (már csak)1 080 találatot.
  • A Google nem tesz különbséget kis- és nagybetű között.
  • A + jellel bevonhatunk egy szót a keresésbe, míg a - jellel kizárhatunk szót a keresés eredményéből. Ha az iménti keresésnél nem szeretnénk a találatok között vasúti hidakról linkeket kapni, akkor az alábbi módon írjuk ezt be: "Budapest hídjai" -vasúti Arra az egyre kell ügyelnünk, hogy a - jel elé feltétlenül vigyünk be egy szóközt, egyébként kötőjelnek értelmezi a Google!
  • Html -től eltérő típusú dokumentumok keresése A kereső mezőbe a filetype: -t beírva, s szóköz nélkül közvetlenül utána a fájl kiterjesztést, pl pdf, akkor a találati listában csak a megadott típusú fájl találatok linkjei szerepelnek. Pl.: filetype:pdf "Budapest hídjai" -vasúti -ra bővítve korábbi keresésünket, a Google 6 találatot ad eredményül :-)
Folytatás következik. Az összes Google -val kapcsolatos írás a GevaPC honlapon: Google írások
Utoljára módosítva: 
2021. június 14. 22:50