Google Crome, a böngészők nagyágyúja

Google CromeGoogle CromeMekkora nagy is az a bizonyos böngésző 'nagyágyú' majd még használat közben kiderül, kiderülhet, hiszen a tegnap esti hivatalos Google bemutatót követően elérhető a Google saját fejlesztésű böngészője a Crome. A fejlesztés kb két évig tartott, s a Crome nyílt forráskódú, szabadszoftver.

Google Crome Magyarul

Összesen 43 különböző nyelvi változatban érhető el, közöttük magyarul is. Igaz ugyan csakis windows-os operációs rendszer alá készült el, de majd jönnek a többiek - Linux, Mac,... - alá is. Csodával határos módon, a megszokottaktól eltérő módon :-) - a Windows Vistám alá minden gond nélkül feltelepült ez a puritán megjelenésű böngésző :-)

A Google szándékai a Crome böngészővel

'A Google Chrome egy olyan böngésző, amely az internetet gyorsabbá, egyszerűbbé és biztonságossabbá teszi, miközben minimalista felületének köszönhetően nem zavarja Önt a böngészésben.' - úgy legyen.

Mit várhatunk a Google Crome böngészőtől

Google Crome felületeGoogle Crome felületeA 'puding próbája az evés', szokták mondani. A véleményemet majd hosszan tartó használat után fogod csak olvasni, itt a várható előnyökről szeretnék beszélni (a félreértések elkerülése végett) A program egyszerű felülete a böngészést átláthatóbbá teszi, s ráadásul egy kezdő netezőnek is könnyebb dolga lesz, kevésbé 'veszik el' a megnyitott weblapon. több funkció ismerős lesz más böngészőkből - füles böngészőlapok a FireFox mintájára, amelyek tetszőlegesen mozgathatók és ki-, beemelhetők az ablakból, 'inkognito' funkció az IE mintájára, ...

Keresés a címmezőben

Az eddig megszokott keresőmezők és eszköztárak helyett minden keresést a címmezőből lehet majd elindítani. Ha egy megnyitott oldalon van kereső funkció, akkor azt a keresőt is hozzáférhetővé teszi a Chrome az omniboxnak nevezett címsorból egy gombnyomással.

Új lap

A program megjegyzi a felhasználó által leggyakrabban látogatott weboldalakat és leggyakoribb kereséseit is, és ezekből automatikusan összeállít számára egy kezdőlapot, meggyorsítva a böngészés megkezdését - neve 'Új lap' :-). A felkeresett webhelyek apró ikonok formájában sorakoznak rajta, egy kattintásra a megnyitáshoz. A webről linkelt letölthető állományok linkjeit már azok megnyitása nélkül is be lehet gyűjteni a szoftverrel, ami megkönnyíti a letöltések kezelését.

Összeomlás elleni védelem

Minden lap egymástól függetlenül fut a böngészőben, így ha az egyik alkalmazás összeomlik, az nem ránt magával semmi mást, nem válik használhatatlanná az összes megnyitott lap.

A nagy kérdés

szép :-)A webfejlesztőket külön leírás várja: Miért építse a webhelyét a Chrome-hoz igazítva? Jó kérdés, majd meglátjuk... mindenesetre ellenőrzöm a honlapjaim megjelenését az új böngészőben. A funkciók teljes körű leírását magyar nyelven itt találod meg, ahonnét magát a böngészőt is le tudod tölteni. A böngésző projektjéről angol nyelven 'képregény' is készült, s a (Google tulajdonát képező) YouTube-n videók tekinthetők meg a fejlesztő csapat tagjaitól. A YouTube-n találtam az alábbi oktató videót is, amely 6 percben mutatja be az új böngésző felületét: Minden szépet és jót magunknak a netezéshez, Crome-mal vagy mással :-)