Mi az a Google Drive? Tippek a Google Drive használatához 2024-ben

Tippek a Google Drive használatához

Valószínűleg már mindenki hallott a Google Drive-ról. De ha esetleg nem tudod, hogy mi az, vagy hogy hogyan lehet úgy használni, hogy hasznos segítségeddé váljon, akkor ez a cikk kiváló támpont lesz a számodra, hiszen megismerkedünk a használatával és számos tippet adunk, amelyeket munkád vagy iskolai tanulmányaid során felhasználhatsz.

Mire használhatom a Google Drive-ot?

Mint említettük a Google Drive elsődleges célja, hogy úgy tárolhassuk a fájlokat, hogy nem vagyunk helyhez kötve.

De hol és milyen helyzetekben tudjuk kihasználni ezt?

  • Tárolhatunk a Google Drive-on olyan munkahelyi fájlokat, amelyekre gyakran szükségünk van.
  • Töltsük fel az iskolai feladatainkat, így biztosan nem történhet meg az, hogy otthon hagyjuk a házi feladatot.
  • Tárolhatjuk a Drive-on a családi fotóinkat, így tárhelyet spórolhatunk az eszközeinken.

Mekkora tárhelyet kapunk?

Okés, a Drive fájlok tárolására alkalmas, de mekkora tárhelyet kapunk? Az ingyenes verzióban 15 GB-ot kapunk a Google-től 2024-ben (amelyhez hozzátartozik a Gmail-es tárhelyfoglalás is), amely elsőre kevésnek tűnhet, de ha kicsit utána nézünk a dolgoknak, akkor hamar rájöhetünk, hogy ez egész sok mindenre elég.

Hiszen a Google Drive-on nem komplett programokat, hanem kisebb méretű dokumentumokat, képeket vagy videókat tárolunk, így ez nagyon sok mindenre elég lehet.

Nézzünk egy gyors számolást, hogy mire elég ez a 15 GB:

  • Képek: Egy kép mérete nagyon sok mindentől függ, például a felbontástól, a beállításoktól, a tömörítés módjától, a fájltípustól és még sok más dologtól, de ha egy átlagos 2 MB-os képmérettel számolunk, akkor körülbelül 7500 kép tárolására elég ez a tárhely.
  • Videók: Egy átlagos 1 perces videó körülbelül 15 MB, így ezzel számolva nagyjából 1000 db 1 perces videót tárolhatunk az ingyenes tárhelyen.
  • Dokumentumok: A dokumentumok mérete millió plusz egy tényezőtől függhet, de egy rövidebb 1-2 oldalas docx fájl kevesebb, mint 1 MB, úgy, hogy még akár egy-két képet is tartalmaz. Ha 0,5 MB-al számolunk dokumentumonként, akkor 30.000 dokumentum tárolására alkalmas, 1 MB-os dokumentumok esetén 15.000 darab dokumentumot tárolhatunk az ingyenes tárhelyen.

De ha még sem lenne elég ez a 15 GB, akkor havi pár száz forintért 100 GB-ot kaphatunk, míg kevesebb, mint 5 ezer forintért már 2 TB-ot.

Regisztráció

Most már tudjuk, hogy mi az a Google Drive és azt is, hogy mekkora tárhelyet adnak, de hol kell regisztrálni? A jó hír, hogy valószínűleg már neked is van Google Drive-od, hiszen minden Google fiók mellé jár egy ingyenes Google Drive fiók is. Azaz, ha például használsz Gmail-t, akkor ahhoz is jár Google Drive fiók.

Szóval, ha van Google fiókod, Gmailed, YouTube-od, Androidos telefonod vagy regisztráltál bármilyen Google szolgáltatásba, akkor valószínűleg neked is van Google Drive-od.

Ha esetleg mégsem lenne, akkor sem kell megijedni, szimplán fel kell menni a Drive honlapjára és felül az “Ugrás ide: Drive”-ra kattintani, itt regisztrálhatunk.

a Google Drive belépés vagy regisztráció - itt kezdd!

Bejelentkezés

A bejelentkezéshez szintén nem kell semmi bonyolultat tennünk, csak felkeresni a Drive hivatalos, fent említett oldalát, majd felül a “Bejelentkezés” gombra kattintani, majd megadni az adatainkat, amelyekkel regisztráltunk.

Ha bejelentkeztél, akkor valami hasonlót kell látnod:

Belépve a Google Drive-ra, valami hasonlót kell látnod

Fájlok feltöltése

Mint említettük a Google Drive célja, hogy fájlokat tároljunk egy online felületen, amelyeket bárhol, bármilyen eszközről elérhetünk. Így az adott fájl nincs egy fizikai ponthoz, például egy számítógéphez kötve, hanem a világ bármely részéről elérhetjük, csak internetkapcsolatra van szükségünk hozzá.

A fájlok feltöltését kétféleképpen is intézhetjük:

  • A bal oldalt látható “Új” gombra kattintva tölthetünk fel fájlt.
  • Vagy szimplán a képernyő közepén látható üres részre dobhatunk, húzhatunk fájlokat.

Milyen fájlokat tölthetek fel?

Szinte bármilyen fájltípust feltölthetsz, többek között: .zip, .rar, .mp3, .mpeg, .wav, .ogg, .jpeg, .png, .gif, .bmp, .tiff, .svg, .html, .php, .c, .py, .txt, .psd, .xls, .ppt, .doc, .docx stb. Így nyugodtan tárolhatunk programozással, webfejlesztésselkapcsolatos fájlokat is a Drive fiókunkban, anélkül, hogy probléma adódna belőle.

Mappákba rendezés

Ha szeretnénk rendszerezni a feltöltött fájljainkat, akkor erre is van lehetőségünk, hiszen mappákba szervezhetjük őket.

A mappákba rendezést ugyanúgy tehetjük meg, mint a fájlfeltöltést. Kattintsunk az “Új” gombra és válasszuk az “Új mappa” gombot, ekkor létrejön egy új mappa, amelybe belehúzhatjuk a feltöltött fájlokat, vagy eleve tölthetünk fel ebbe fájlokat. Ha gondoljuk, akkor a mappán belül is létrehozhatunk újabb mappákat.

Készíthetünk otthoni, munkahelyi mappákat, vagy olyat is, amelynél megadjuk, hogy az egyik ismerősünk is hozzáférjen. Utóbbiról egy bekezdéssel lentebb írunk.

Jogosultságok

A Drive következő óriási előnye a jogosultságkezelés. Azaz bármely feltöltött fájl vagy mappa esetében beállíthatjuk, hogy ki férhet hozzá. Ezzel könnyedén megvalósíthatjuk például azt, hogy elkészítünk egy házi feladatot, majd megosztjuk azt a tanárunkkal. Így nem kell a feladatot pendrive-on vinni, és nem kell az órán befele jelentkeznünk a Drive fiókunkba.

Dokumentum megosztása, jogosultság hozzáadása

Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy jobb klikk a fájlra vagy mappára, majd Megosztás, újból Megosztás és beírjuk annak a személynek az email címét, akit szeretnénk, ha hozzáférne a fájlhoz, vagy mappához. Alternatívaként megadhatjuk, hogy mindenki hozzáférjen, aki a link birtokában van.

Word, Excel, PowerPoint

A másik előny, amely jól tud jönni, hogy a Drive-ra feltöltött Word, Excel vagy PowerPoint fájlokat pár kattintással online is szerkeszthetjük. Nem kell letölteni a fájlt, nem szükséges a gépünkön ehhez illő programnak lennie. Csak töltsük fel a fájlokat, majd indulhat a szerkesztés, természetesen minden módosítás azonnal elmentődik a Drive-unkra.

Bevezető kép forrása

Utoljára módosítva: 
2024. február 08. 10:38