Gmail címtár - névjegyek

Gmail címtár - névjegyek

Gmail Címtár - beszéljünk csak a névjegyekről! Középpontban a névjegyek, a tényleges adatok helye a használatban, jól bevált gmail fiókunkban. Mondhatjuk minden levelező fiók tartalmaz címtárat, azon belül a névjegyek - vagy mésként nevezett - adatok forrása. Egy névjegy egy személy.

Mitől érdekes a Gmail címtár névjegy?

...és most itt jöhet egy jókora felsorolás, hiszen rengeteg okunk lehet a használatára, amitől érdekes lehet a Gmail címtár is. A Google igazán kitesz magáért, ami a gmail fiók funkciókat illeti:

 • a Gmail fiók révén nagyon sok Google szolgáltatást tudunk igénybe venni, ráadásul egyetlen bejelentkezéssel, belépéssel. Pl Google business, Gmaps térkép szolgáltatások a Google Clouds-ban, videók publikálása a youtube.com-on, ...sokan-, sokféleképpen használjuk, de használjuk
 • hatalmas nagy tárhely az email-ek számára, ingyen: 15 GB! Igaz, ebbe bele kell érteni egyéb tárakat is, pl a képek vagy tetszőleges dokumentumok tárolására használható Google Drive-t is pl, de lássuk be, ez tényleg páratlanul sok. Hosszú éveken át tárolhatjuk az email-jeinket, fotóinkat.
 • a Gmail fiókot használhatjuk más email fiókok kezelésére is. Ez azt jelenti, hogy más fiókokból átveheted az érkező email-jeidet a Gmail fiókodban. Válaszolhatsz is ezekre az email-ekre úgy, mintha az eredeti mail fiókodból írnád, azaz a feladó email cím az a bizonyos, nem gmail fiók is lehet. Mindkét irányban működik a fogadás és a küldés is.
 • az email a kapcsolattartás fontos színtere, így adja magát az is, hogy más egyéb elérhetőségeket és információkat is tároljunk. Az erre alkalmas szolgáltatás a Gmail címtár, ezen belül az egy partnerről, ismerősről eltárolt információk egysége tulajdonképpen a Gmail Névjegy. No erről lesz alább szó :-)
 • ...itt folytathatnánk a felsorolást, ám most maradjunk a Gmail címtár névjegyeknél! ...a Google leglényegesebb szolgáltatásokról a Wikipédián olvashatod

Gmail Címtár - névjegyek felvitele, módosítása

A címtár automatikusan bővül, külön nem is kell tennünk ehhez semmit. Ha értékes címtárat szeretnénk, akkor már lépnünk kell, hiszen a beérkező üzenetekből csak az email cím tárolható el, a többi adatot magunknak kell bevinnünk.

 • Nyissuk meg a Címtárat Gmail fiókunkból! A menüpontot a menüoszlopban találjuk, legfelül: Gmail Címtár nyitása - 2018-ban
 • A címtárban a névjegyek listája jelenik meg jobbra, míg baloldalon egy menüt kapunk. A menüoszlop tetején kijelzést kapunk a címtárban található névjegyek számáról, egy menüpontot a leggyakrabban használt névjegyek listájához, alább a névjegyek csoportjai. Minez a gyorsabb keresést segíti.
 • Keresés mezőt is találunk - a jobboldali névjegylista felett.
 • Új névjegy készítéséhez keresd meg a plusszjeles ikont, az adatok bevitelét mentsd
 • Névjegy módosításához mozogj a fellelt névjegy sorára! Amint odaérsz, a sor jobb szélén már meg is jelennek az ikonok, amelyek már az aktuális névjegy kezeléséhez kellhetnek:

FONTOS: Hol van a Címtár? A Gmail Címtár megnyitási lehetősége átkerült a Gmail fiókban(asztali gépen jobbra fennt) a sokpontos menüből:
Gmail Címtár elérése - 2020. március

Gmail Címtár - névjegyek felhasználása

Az előző írásom a gmail címtár kapcsolatokra gyakorolt hatásáról szól. Alapja a névjegyeken tárolt adatok. Nem részletezem milyen adatokat lehet tárolni egy-egy névjegyhez. Felhasználásának alapja a Google további szolgáltatásai, íme a névjegyek néhány felhasználása:

 • Eseményhez - amelyet a Google Naptárába jegyzel be - a címtárban tárolt névjegyekből adhatsz személyeket hozzá. A hozzáadott névjegy tulajdonosa a tárolt email címre értesítést, meghívót kaphat. Visszajelzést küldhet, résztvesz, nem vesz részt. Az események kezelése a névjegyeken keresztül zajlik, nagyon egyszerűen és gyorsan.
 • Amikor szabadságos üzenetet állítasz be, akkor megteheted, hogy a címtárban, a névjegyeken található személyek - fontos kapcsolatok - email értesítést kapjanak, a beállításaid szerint.
  (mindenkinek küldhetnél, de hírlevelekre pl miért is kellene szabadságos üzenetet küldeni?!)
 • Ügyfeleket, munkatársakat és partnereket is érdemes névjegyekre rögzíteni. Tárolhatsz más kapcsolat adatokat, ha az email-re nem jön válasz. Ez különösen hasznos lehet, ha sürgős megbeszélni valód van valakivel, amikor nem várhatsz arra, hogy az emaileddel célbaérj. A múltba révedő nevek és kapcsolat nyomára is könnyebb rátalálni ha csoporthoz tartozást is rögzítünk, a névjegyeket akár teljesen egyedi szempontok alapján is csoportokba osztjuk.
 • A névjegyeket csoportokba foghatod a felhasználáshoz. A csoportok tagjainak üzenet küldhető, egyetlen email megírásával
 • ...talán ennyi a leglényegesebb, de fedezd fel a többit Te magad, hiszen neked más is fontos lehet a névjegyekkel kapcsolatban :-)

Kérdezz és mond melyik ingyenes szolgáltatásról írjak, melyikkel van gondod! Jelezd hozzászólásban vagy küldj üzenetet a GevaPC kapcsolat űrlappal

A Te mosolyod, a mi mesterművünk - Fogszabályozás Budapest

Utoljára módosítva: 
2021. március 18. 23:00

Hozzászólások

Nagyon szuper cikk, köszönöm!